Călătorie în Oman

Tot căutând activități interesante cu care să îmi umplu timpul, altele decât alcoolizarea acută și rapidă între orele 23 și 03 ale fiecărei zi de joi, conform tradiției locale, am dat peste o ofertă ce părea foarte interesantă: Călătorie în Oman.           

Din Dubai până la coasta enclavei Musandam, formată de Strâmtoarea Ormuz și Golful Oman se fac cam trei ore cu mașina iar peisajul se schimbă dramatic pe parcurs. Pe la noi se trece de la mare la plajă la câmpie, la deal și apoi la munte pe aici se trece de la mare la plajă, la o plajă toooot mai mare, cam cât un deșert, apoi la dune și apoi la munte (de la nisip, la nisip, la nisip și în final la piatră seacă).

 DSC_0001 DSC_0004

De-a lungul drumului am străbătut doar 2 orașe iar peisajul este deosebit de arid. Primul oraș se dezvoltă mult pe înălțime, clădiri de culoarea nisipului, de 30 de etaje ridicate una lângă alta de parcă deșertul nu le-ar fi permis să se îndepărteze prea tare. Al doilea oraș, și primul din Oman, este un orășel mic, tradițional, foarte curat și foarte cochet. Clădirile lui sunt toate albe și toate de maxim trei etaje, ferestrele sunt decorate cu arabescuri aurii și steaguri atârnă la majoritatea ușilor. În centrul orașului o moschee mare și albă își ridică trufaș turnurile spre soare.

DSC_0009

În afară de cele două orașe autostrada își croiește drumul printre dunele cu vegetația lor ciudată, pe unde se plimbă agale turme de cămile ici și colo și de unde se ridică vălătuci de nisip atunci când adie vântul. Lăsând dunele în urmă drumul se continuă prin văile dintre munții stâncoși care au împuns parcă deșertul și caută în aer apa. În mod bizar câte un copăcel răzleț mai trăiește agățat pe piatra seacă și tăioasă. În văile dintre piscurile chele se vedeau ici și colo case și din loc în loc livezi de palmieri, probabil pepiniere, pentru că nu văd cum ar fi crescut acolo fără mâna omului.

DSC_0006

Imediat ce am trecut granița în Oman am văzut marea, Golful Oman, iar 20 de minute mai târziu eram deja pe vaporașul de croazieră. Pentru următoarele 45 de minute m-am relaxat în legănatul lin al valurilor. Am fost vrăjită de culoare apei. Un bleumarin profund, metalizat, ce contrasta cu spuma albă pe care vaporașul o crea în lina avansare. După cele 45 de minute am parcat într-un golf pentru vreo 3 ore de activități la liber: Snorkeling (din păcate vizibilitatea nu este foarte buna), plimbare cu banana, prânzul pe vapor, plajă și multă relaxare.

DSC_0028 DSC_0030

DSC_0058 DSC_0061

Pentru că pe cât se pare eram la malul unui mic sat de pescari, la întoarcere am văzut la mal revenite din larg și vaporașele de pescuit. Zarva mare din piața de pește unde erau expuse capturile ne-a atras atenția tuturor celor de pe vaporașul de croazieră. Când m-am apropiat am văzut expuse la soare spre a fi licitate animalele marine în al căror habitat tocmai mă bălăcisem…. A devenit imediat foarte clar motivul pentru care la plimbarea cu banana au avut foarte mare grija sa nu ne răstoarne în apă….DSC_0019 DSC_0011

DSC_0070 DSC_0084 DSC_0090

Excursia asta este exact ce am căutat cât timp am fost aici: evadarea din colivia de aur, pentru că Dubaiul oferă mult sclipici, puțină varietate și aproape deloc libertate.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: