Constanta universală

DSC_0103 

Pentru că am locuit de mică în orașul mare și mi-am făcut și studiile tot acolo nu am simțit niciodată bucuria pachetului de acasă. Am prieteni care au stat în cămin și îmi povestesc ce fericire era când vreunul din gașcă primea pe tren pachetul, rupând temporar postul și austeritatea.

Când însă am plecat de acasă, am făcut treaba treabă și am plecat departe, direct pe alt continent. Iaca așa prin țări străine mi-a fost dat să studiez acest minunat fenomen la nivel internațional. Concluzia fiind că indiferent de vârstă sau locația pe mapamond practica se perpetuează.

Amica mea Sneha locuiește și lucrează în Dubai de vreo 7 ani. Anul acesta și-a aniversat ziua de naștere acasă, în Mumbai, împreună cu familia. Când a venit din călătorie a organizat o mică petrecere cu câțiva prieteni, la care am fost și eu invitată. Avea atâtea feluri de mâncare pe care nu ar fi reușit sa le termine singură înainte să se strice încât se cerea organizarea micului banchet. Din bagaj au ieșit chili rice, chili chicken, vreo 3 sosuri picante pentru orez, mango murat in casă și încă vreo patru castroane cu alte bunătăți de la mămica. Am  comandat local doar pâinea pentru a fi caldă. La plecare Sneha ne-a dat dintr-o cutie mare (pe care a durat 2 minute să o despacheteze) câte un mango, pentru că cel mai bun mango crește doar în India și e mereu mai bun cărat cu cârca pan’ la avion și de la aeroport acasă, decât cel plimbat tot cu avionul dar direct la magazinul de la colț.

Am zâmbit văzând cu ce venise ea de acasă. Dar două săptămâni mai târziu veneam și eu de acasă, după vacanța de Paște și mă gândeam sincer că mi-a furat cineva blugii și mi-a pus alții mai mici în loc după doar o săptămână de îndopat cu toate cele bune și de sezon. Am călătorit doar cu geamantanul cel mic, dar aveam într-însul: 2 cozonaci, o pască întreagă plămădită special mai mică, 10 ouă vopsite și 2 borcane cu dulceață de casă. Evident că l-am depus la cală.

Grija părintească nu cunoaște granițe, iar o mie, două sau trei mii de kilometrii sunt o nimica toată pentru cine are voința. Desigur este puțin mai greu la nivel internațional decât intervenția la șoferul de microbuz sau la mecanicul de tren. Însă, la nevoie face mama rost și de o prietenă care lucrează ca însoțitoare de bord și tot face cumva porcul să zboare către puiul ei! Probabil că la orice moment câteva delicatese de acasă continuă să călătorească pe sol, apa sau prin aer menținând un suflet de mamă mulțumit că are grijă de puiul ei și un pui, oricât de mare, fericit să guste savoarea de acasă.

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Constanta universală

 1. alexa ma May 27, 2013 at 9:11 am Reply

  moaaa, eu tarziu am aflat de pachetul de acasa- prin anul 5, si atunci atarnam ca nemernicii- eram un grup generos de studenti ” cum laudae”- la prajiturica de la mamica:))
  iar ultimul pachet de acasa la care am atarnat, a fost chiar pachetelul lui Andrei- prin intermediul caruia am luat contact cu placinta cu mere excelent facuta de prezenta-mi socara:)) Iar cand faceam naveta, impreuna cu colegii de naveta, faceam zilnic scenarii prin care lasam beizadelele nemancate:))- zilnic, la locomotiva era manifestatie de tineri dornici sa pape gustarica de la mami:))

  • povestiridinsoare May 27, 2013 at 9:24 am Reply

   :))) old habbits die hard??? îi lăsai pe beizadele fără d*ale gurii și atunci cum laudae și acum navetistă-n câmpul muncii….
   eu am aflat și mai târziu ce se întamplă pe la gară în jurul locomotivei…. cu budinca de brocolii de la bacău…. :))
   și mă tentează plăcinta de mere… când aveți un transport ști numărul meu :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: