Happy Holi!!!

Printre puținii prieteni pe care mi i-am făcut, până acum pe aici, se numără un mic grup de indieni. Din cei adevărați din India,  nu din cei cu pene în păr.IMG_5200  IMG_5409 

Vineri, pe 29.03.2013, m-au invitat să sărbătoresc împreună cu ei Holi, sărbătoare hindu foarte importantă în India.

Așa cum mi-a fost împărtășită de către ei, povestea sărbătorii este următoarea: a fost o dată un zeu ce nu putea fi ucis. El își dorea ca toată lumea să se închine lui și nimănui altcuiva. Din păcate fiul acestui zeu nu vroia să facă asta și se închina în continuare lui Vishnu. Într-o zi, fiind foarte supărat pe fiul său i-a spus acestuia să se arunce în foc să vadă dacă Vishnu îl va proteja. Tânărul a fost de acord și s-a așezat lângă foc, din flăcări însă la ordinul lui Vishnu a ieșit Holika, zeița flăcărilor iar aceasta l-a ucis pe trufașul tată.

Povestea de pe wikipedia este puțin diferită, dar și India este puțin mai mare.

Așadar conform wikipedia (restrânsă la 2 rânduri de autor): a fost o dată un om ce a primit imortalitatea de la zei, devenind curând foarte mândru și vrând să le ia locul. El nu suporta faptul că fiul său dedica rugăciuni lui Vishnu și a încercat în fel și chip să îl ucidă. Până la urmă i-a ordonat fiului său să stea în foc, în brațele Holikai (sora tatălui) cea care nu putea fi ucisă de foc. În flăcări piere însă Holika și fiul este salvat.

Ca oriunde în lume orice motiv este bun pentru o petrecere. Fie uciderea tatălui cel rău de către Holika, fie moartea demonului Holika, nu contează, important este să avem ce sărbători.

Așa că iată-mă și pe mine printre ei la sărbătoarea Holi pe o plaja din Dubai, Jebel Ali. Locația era ideală pentru petrecerea noastră deoarece ne oferea și posibilitatea să ne răcorim din când în când. Astfel petrecerea s-a desfășurat în episoade porționate de câte o bălăceală zdravănă. Aveam o repriză de pictat, ciocnit cutiile de bere (noi ciocneam cutiile de bere în weekendul când catolicii ciocneau ouă :)), dansat și apoi hop în apă la scăldat și din nou și din nou. Și tot așa cât a fost ziua de lungă.

IMG_5227 IMG_5238IMG_5486 IMG_5246

Cu mic cu mare toți cei prezenți, înarmați cu prafuri colorate și pistoale de apa, cântau și se veseleau pictând pe oricine le ieșea în cale (aproximativ). Ba chiar a fost amuzant că în timp ce așteptam să sosească și restul din gașca noastră un tânăr s-a apropiat supărat și ne-a luat la rost de ce nu purtăm culori? A trebuit să îl convingem că urmează să ne colorăm și noi în curând ca să își vadă mai departe de treaba lui.

Și toată lumea striga cu bucurie: Happy Holi!!!

Plaja respectivă era amenajată ca pentru orice festival/concert care se respectă. Pe scenă DJ-i celebrii (????) au mixat câteva ore bune pentru mulțimea adunată, variate ritmuri indiene aproape necunoscute mie. Ceva mi-a fost și mie cunoscut dar a sunat un pic diferit aici. Panjabi MC, dude. Era omul la el acasă. Și dă-i să vezi sincroane vesele și colorate boliwood style.

Și toată lumea: Happy Holi!!!

La capitolul: de dansat am mâncat destul dar noi ce mai bem? oferta era destul de variată. Sucuri și apă cât cuprinde, câteva sortimente de bere, votca, tequila și dumnezeu mai știe ce, n-am intrat în chiar atâtea detalii. Da, da, în Dubai, pe plajă, la servire liberă direct sub soarele fierbinte. Am băut cel mai amuzant shot de tequila de până acum! Servită natur, fără sare și lămâie (ce atâtea ifose), din pahare de plastic de 400 ml în care normal se servește berea la dozator.

IMG_5312

Nici în ce privește mâncarea nu s-au lăsat mai prejos… Aveau niște sortimente de mâncare indiană, picantă cât încape, dar absolut delicioasă. Nici nu știu exact ce am mâncat însă a avut gust, așa picantă cum a fost (în soarele ăla….). Bună a fost și mini-shawarma și puiul crocant, servite la fel de picant și ele. (Mama mia, în sfârșit mâncare cu gust!!!)

Și toată lumea: Happy Holi!!!

Spre seară ne-am dat duși spre oraș, dar petrecerea a continuat pentru că au ținut neapărat să mă invite la o cină tradițională preparată în casă. Am servit cel mai bun chilii Chicken (de până acum) și orez cu sosul ce nu lipsește de la nici o masă, dar al cărui nume nu l-am reținut, și roti (pâine tradițională) făcută în casă, alături de prietenii mei, mâncând în cel mai tradițional mod – cu mâna… Diferența între mine și ei la momentul asta? Eu eram murdară pe ambele mâini, încercând să murdăresc doar vârful unghiilor, dacă se poate, ei erau murdari doar pe o mână, dar până la cot (eh nu chiar). Câtă dexteritate!!! Dulcele servit mi s-a părut că seamănă cu halvaua, ca textură… Nu știu din ce era făcut sau ce era.

După o asemenea zi. Eram cu toții obosiți și acum și sătui de mâncarea gustoasă și sățioasă. (Mama mia, în sfârșit mâncare cu gust!!!)

Și toată lumea: Noapte bună!

Bilanțul zilei?

O pereche de pantaloni scurți prea vechi și un tricou care nu prea îmi plăcea au primit imprimeuri noi și permanente. Și așa am avut geamantanul prea greu….

M-am bronzat cu japca – ce urăsc cel mai tare. Și m-am ales cu un bronz doar pe umeri ce cu greu va fi uitat din cauza durerilor pe care le pătimesc încă. De două zile stau cu prosopul ud pe spate… Un bronz ce cu greu se va uniformiza….

O petrecere pe cinste cu niște oameni foarte de treabă.

O scurtă incursiune în cultura indiană – povestea lui Holi (chiar dacă în 2 variante); celebrarea primăverii în culori; muzica de la concert și cea care s-a ascultat la cină acasă.

Și nu în ultimul rând, însăși cina tradițională, preparată în casă… Mama mia, în sfârșit mâncare cu gust!!!

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: